Monday, 7 January 2013

Revolusi Mesir : Penyebab Kebangkitan dan Pihak yang Untung

Pihak yang Untung

Apa yang penting sangat Mesir ni, bila kuasa barat punya penangan sampai berguling-guling pemimpin Mesir? Pada 4 Mac 2011, Mubarak kena guling, 8-15 July 2011, PM baru lak Essam Sharaf diminta letak jawatan. Maknanya Mesir tak stabil. So sementara Mesir tak stabil, SIAPA YANG KAWAL DAN MEMPENGARUHI TERUSAN SUEZ? Semestinya jiran Mesir, iaitu ISRAEL  … hahahaha. Melopongla rakyat Mesir. 

Mereka teruja sangat nak gulingkan pemimpin sendiri, sampaikan tak fikir akibat bila ikut cakap penghasut yang terang2 tidak diketahui motif mereka, dan tidak pula memikirkan akan hal ini. Terusan Suez tu memang sangat mustahak , kerana perairan itulah tempat segala kapal lalu dan singgah, untuk berdagang dari dulu kala lagi.

Terusan Suez ni dirampas balik dari Israel oleh Anwar Sadat, pemimpin Mesir. La ni Mesir dah tak stabil, sudah sampai masa Israel tambahkan pengaruh di Terusan Suez ni. Cukup licik Israel ni. Terusan Suez ni menjadi rebutan kuasa dunia semenjak zaman Firaun kerana Terusan Suez adalah laluan perdagangan TERPENTING DI DUNIA hari ni.

Pada 2008, bayaran untuk kapal berlabuh sahaja telah mencapai USD 5.3 billion/tahun, tak termasuk aktiviti dagangan barangan. So bila Mesir tak stabil dan polisi ekonomi terutamanya maritim masih samar semenjak revolusi, owner2 kapal terutamanya dari Eropah ni akan lebih berminat berlabuh di belah mana? SEMESTINYA PELABUHAN2 DI ISRAEL. Simple je. So siapa yang tengah nganga sekarang? Mesirla … HAHAHAHA 

Berkurangnya pengaruh di Terusan Suez kepada Israel adalah kerana kehilangan kawalan polisi ekonomi kepada IMF, kejatuhan nilai saham bluechip syarikat2 strategik Mesir, spekulasi komoditi strategik tidak terkawal dan keamanan merudum adalah KOS YANG SANGAT TINGGI kepada Mesir hanya kerana sebuah demonstrasi jalanan. 

Setiap negara ada value yang menjadi rebutan kuasa besar. Sama ada dari segi komoditi atau nilai strategic, sebagai negara buffer atau laluan strategik perdagangan. Contoh nilai negara kita Malaysia ni yang menyebabkan kuasa besar berebut adalah Selat Melaka, iaitu laluan perdagangan ke 2 tersibuk di dunia. 

Sebab “Kebangkitan Rakyat”

Pertama, sebab 1984 Election Law iaitu jika hendak menduduki kerusi Parlimen, kena dapat minimum 8% undi popular dari keseluruhan jumlah pengundi di Mesir. Ini menyebabkan pembangkang yang menang pun tak boleh masuk Parlimen sebab tak cukup 8% undi popular tu. Di Malaysia tiada undang2 macam ni, pembangkang menang ciput pun masih boleh masuk Parlimen. Kedua sebab Mubarak. Ketiga sebab ekonomi teruk, tiada peluang pekerjaan yangmencukupi untuk rakyat Mesir. Ini menyebabkan rakyat Mesir tidak senang hati, pihak2 ketiga dari luar telah mengambil peluang memperhangatkan lagi kemarahan rakyat Mesir untuk buat demonstrasi jalanan besar-besaran utk mengaut keuntungan yang sangat lumayan.


Di mana ada gula di situlah ada semut. Semua yang nak kaut keuntungan, termasuklah US. Hari ni revolusi adalah industri. Rekod dari NYSE, WTI dan Brendt, keuntungan dari spekulasi komoditi semasa revolusi Mesir sahaja dah kaut sebanyak USD 874juta sehari selama 3 bulan berturut-turut. Dari saham ETP yang "flipping" bursa saham Mesir, sudah mencapai USD 350juta sehari iaitu duit dari Bursa Mesir lesap masuk dalam poket pemegang2 saham ETP dari luar negara. Ianya terjadi selama 3 bulan berturut-turut, "semasa" revolusi Mesir tengah berjalan.  Ini baru komoditi dan bursa je beb. Selepas revolusi tamat, pihak2 ketiga ni dapat lagi, iaitu polisi ekonomi Mesir dan pengaruh untuk menentukan belanjawan Mesir. Termasuklah juga sistem2 perbankan Mesir dan pengaruh terhadap terusan Suez. Pihak ketiga ni TIBAI duit rakyat Mesir dalam masa 3 bulan je, dah melebihi Mubarak tibai duit Mesir selama 30 tahun. Steady tak? Sekarang ni Mesir tengah peningla tu pasal mintak PM baru resign  … hahaha.


Puak2 konglomerat Amerika macam Soros ni, diorang ni peduli duit dan nilai strategik je, diorang bukan peduli pun pasal demokrasi atau diktator. Asal untung kat diorang, ok la tu. Diktator2 macam Gaddafi, Saddam Hussein ni semua Amerika jugak yang kasi naik, mana ada peduli pun pasal demokrasi. Diorang naikkan puak2 Gaddafi, Saddam, Mubarak ni semua sebab duit dan nilai strategik dan jatuhkan diorang pun sebab duit dan nilai strategik. Inilah realiti, ITS JUST BUSINESS NOTHING PERSONAL.


Kesilapan rakyat Mesir buat revolusi ialah apabila mereka membenarkan campur tangan pihak ke 3 untuk dapatkan demokrasi. Pihak ke 3 macam Soros, ICG, NED ni semua bukan tolong free, kena bayar balik tu. Dan kosnya menjadi terlampau tinggi seperti dinyatakan. Pihak ke 3 ni kalau ikhlaslah nak tolong orang, baik diorang tolong rakyat mereka sendiri daripada buang karan je tolong rakyat dari negara luar.

Simptom terbaik kalau nak tengok revolusi tu betul2 benar dan milik rakyat negara terlibat ialah lihat kepada SIAPA YANG AKHIRNYA MENGUASAI POLISI EKONOMI dan BANK2 PENTING di negara tersebut. Kalau orang luar take over, maknanya tidak benarlah revolusi tu dan rakyat yang terlibat dalam revolusi tu dah kena tipu. Macamana saya boleh dapat teka revolusi kedua di Mesir ni mudah, sebab Polisi Ekonomi Mesir menjadi collateral kepada IMF dan bank terbesar/penting Mesir iaitu Alexandria Bank telah menjadi milik rakyat Itali/Eropah secara saham majoriti, simple. Keadaan tidak puas hati rakyat Mesir akan berterusan walaupun bertukar 100 pemimpin sekalipun sebab 2 struktur penting dalam negara iaitu Polisi Ekonomi dan Sistem Perbankan telah menjadi milik org luar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this