Friday, 14 September 2012

Entri Khas 16Sept : Kenapa Malaysia Selalu Jadi Sasaran?


 Malaysia ni bukan kaya sangat pun dengan hasil bumi, cukup2 je kalau nak dibandingkan dengan negara luar. Tetapi apa yang menyebabkan kuasa2 besar ni minat sangat nak pegang Malaysia? Kenapa bila Jepun menyerang Malaya, British sanggup lepaskan Singapura dan pantai timur Malaya, tapi tak mahu lepaskan pantai barat yang bersebelahan dengan Selat Melaka? 

Minyak kat Malaysia baru ada reserve 4 billion tong je, negara lain ada beratus-ratus billion tong. Sumber mineral pula? Banyak lagi negara lain, ada berkali ganda lebih banyak dari Malaysia untuk jadi rebutan. Tapi apasal Malaysia ni tetap jadi target? Malaysia/Malaya adalah antara negara paling banyak kena jajah, 3 kali beb. Portugis, Belanda, Inggeris, apasal? Masa dulu minyak pun belum dikategorikan sebagai komoditi strategik lagi.
Malaysia tidak akan mampu jadi kuasa besar dalam perdagangan antarabangsa sebab saiznya dan GDPnya, tetapi pengaruh Malaysia boleh beri sedikit "edge" kepada mana2 kuasa yang sedang bersaing antara mereka macam US, Eropah, China dan Russia. Ini yang menyebabkan Malaysia ni mahal dan jadi rebutan. 


 ‎1/4 daripada perdagangan barangan dunia zaman dulu melalui Selat Melaka. Hampir 94,000 kapal besar zaman dulu melalui Selat Melaka. Dan hampir 15 juta tong minyak sehari pada zaman dulu melalui Selat Melaka disebabkan perdagangan minyak antarabangsa. So korang boleh bayangkan value dari logistik strategik ini.


 Malaysia memang neutral dengan semua kuasa besar, semua layanan sama. Sebab Malaysia ni ZOPFAN dan NAM. Tapi masalahnya US nak "makan sorang", tak boleh terima kebangkitan China pada 1990 semenjak China join WTO. So US tak mahu play fair, dia nak sebat Malaysia ni jadi total di bawah pengaruh mereka pada 1997. Secara tak langsung, US lah akan jadi pengaruh terbesar di Selat Melaka ni. Pesaing mereka macam China, Russia, Eropah sakitla. Itulah gunanya IMF masa 1997 tu, bagi Malaysia tunduk. Tapi tak berapa berjayalah.


Malaysia nak perkena US memang boleh, kasi penurun sikit kos tarif atau "special treatment" dari segi kos kepada kapal2 dari pesaing US macam China dan Russia. Boleh pening kepala US nak bersaing dari segi kos logistik dalam perdagangan antarabangsa. Pada 1997, Tun Mahathir punya geram kat US sebab angkara diorang iaitu krisis ekonomi, Tun Mahathir bagi special treatment kepada China dan Russia. Dengan kebangkitan China dalam dunia ekonomi, bertambah pening lagi kepala US. Itu pasal Hilary Clinton datang kat Malaysia nak "kaw tim" mintak bagi fairla sikit, sebab 1997, 16 September 2008 tak berjaya … HAHAHA.


Malaysia ni jadi rebutan sebab Selat Melaka. Itu je. Siapa yang dapat control Malaysia, akan dapat kontrol perdagangan antarabangsa melalui laluan laut antara Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Dan sesiapa yang dapat kntrol, akan mampu jadi kuasa besar dalam perdagangan/ekonomi antarabangsa. Itulah sebabnya negara kita ni banyak kacau daun dari luar, sebab berebut pengaruh kat Selat Melaka la beb.


Saya suka stail Tun Mahathir/BN mengurus kuasa besar ni iaitu "makan keliling"/neutral dengan semua kuasa besar. Kalau US tumbang ekonominya, kita boleh menyendeng kepada China pulak, macam tulah bagus, taklah teruk sangat. Kalau kita dengar cakap Anwar pada 1997 nak menyendeng terus dengan US, kita akan teruk semasa kemelesetan ekonomi dunia tahun 2005-2008. Tumbangnya ekonomi US, dengan kita sekali pun akan tumbang macam apa yang terjadi kat Singapore, terduduk diorang.


Nak selit sikit, inilah dia relativiti blog YB Zul pasal kemungkinan agen luar yang pasang kamera rakam Anwar telanjang tu.  Maklumlah untuk peras ugut Anwar kalau Anwar jadi Perdana Menteri. Untuk apa ambik video Anwar telanjang pancut dua round, buat kasi muntah je? Nilah dia untuk gerentikan pengaruh mereka di Selat Melaka melalui mengawal dan memaksa Anwar buat polisi yang menyebelahi mereka sahaja dengan peras ugut. Karpal SIngh dan puak2 DAP pun dah tahu awal dah, padanlah senang je pulas telinga Anwar.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this