Saturday, 21 July 2012

Tony Pua DAP si Barua : Ancaman kepada Keselamatan Negara

Hangpa ingat lagi tak si Tony Pua (PR / DAP) mendedahkan Malaysia beli kapal patrol yang kononnya berharga USD 400 Juta++. Akibat soal jawab di Parlimen, rahsia pertahanan negara telah terdedah. Rupanya, kapal yang didakwa Tony Pua bukannya kapal patrol biasa tetapi jenis class LCS iaitu yang termoden dan mempunyai keupayaan stealth yang cukup sesuai untuk misi2 rahsia. Sekarang ni nak rahsia ape lagi dah, Tony Pua dah cerita kat musuh2 kita. Terima Kasih Tony.

Ni kalau hangpa nak tau spec LCS yang dah dibocorkan oleh pembangkang pada pihak2 luar termasuk musuh yang berminat nak tahu apa ATM kita tgh buat. 
Kita beli design ke atau beli aset strategik ni apa gunanya kalau semua org dah tahu?? Terutamanya musuh2 negara kita. Whats the point? Kita beli ni untuk "shock factor" sebab ia cepat, senyap dan low draft. La ni semua dah tau kapabiliti team rahsia ATM, so for what?? 

Baca ni;

"The ship is easy to reconfigure for different roles, including anti-submarine warfare, mine countermeasures, anti-surface warfare, intelligence, surveillance and reconnaissance, homeland defense, maritime intercept, special operations, and logistics. Due to its modular design, the LCS will be able to replace slower, more specialized ships such as minesweepers and larger assault ships."

 
So dari segi spec dan penggunaan, bila musuh2 negara nampak je kelibat kapal ni depa terus tahula sapa yang ada dalam kapal tu dan apa operasi rahsia tengah dijalankan. So spoil la semua.

Tujuan utama Tony Pua bagi istilah kapal Patrol dan harga tinggi SECARA TERBUKA ni ialah untuk memaksa kerajaan / pemimpin di Parlimen supaya bagiitahu apa spec dan detail sebenar kapal ni. Maklumlah kalau tak bagitahu, Tony Pua akan spinlah, kata projek ni projek rasuah la dan terlebih bayar kos untuk kapal Patrol dan natijahnya, ramai rakyat akan tertipu.

 
Dalam negara ka, luar negara ka, atas bulan ka, kalau musuh dah nampak je kelibat kapal ni, depa dah tau la apa ATM tengah buat dan siapa yang dok operate kapal LCS ni. Unit2 yang akan operate kapal ni nampak dari segi spec adalah "Special Forces". Maklumlah Tony Pua dah kecoh awal2. Tujuan kapal ni untuk “shock factor". Apa yang shock factor ni? Special Forces laa. Sama macam Submarine, depa bawak Special Forces team kat dalam tu untuk kerja2 Intelligence - launch depa anytime, anywhere sama scope dengan LCS ni. Tengok mission la.

“Silent, Fast and low draft” supaya ia boleh rapat ke tebing / pantai. Untuk apa ni?? Memancing?? Tembak cannon?? Buat barbeque?? Sendiri mau ingatlaa, sapa yang mau turun senyap2 dan cepat tanpa pengetahuan orang, siapa selalunya yang macam tu?? Special Forcesla. La ni orang dah tau. Aku yang civilian pun dah tau, potong stimla.
  
Tengok design je, orang boleh tau ini bukan patrol boat biasa termasuklah Tony Pua semasa pembentangan budget di Parlimen. Tapi apa Tony Pua buat? Dia saja duk kecoh supaya spec, tujuan dan kegunaan kapal tu terdedah pada public. Tony Pua dengan sengaja buat begitu walhal dia boleh tanya secara peribadi kepada agensi2 militari sendiri.


Tapi itu bukan yang Tony Pua mahukan. Apa yang Tony Pua mahukan supaya spec detail kapal LCS ni terbongkar pada public. Dan di kalangan public kita ada mata2 atau pihak luar yang ingin tahu apa yang ATM tengah buat sekarang. 

 
Memang ramai dah tau pasai LCS ni samada kawan atau musuh. Tapi bila kita beli aset2 mcm ni, kita cerita aset je, tak keluar detail specification and purpose. So bila Tony Pua dah spin ayat Patrol Boat dan value USD 400 Juta++ pada public, apA militari kena buat? Depa terpaksa justifikasikan value USD 400juta tersebut dan bila justifikasi, keluar habislaa info2 yang tak patut org lain dengaq. Patutnya bila isu2 pertahanan, discuss secara tertutup, bukannya secara open public. Ada banyak lagi isu2 lain yang PR boleh kecohkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this