Wednesday, 21 December 2011

Perbezaan IMF dengan World Bank
Aku nak tergelak dengan lembu2 PR seperti Rafizi tak sedar yang dokumen yang mereka jaja tu adalah BUKTI UTAMA membongkar penipuan mereka sendiri. Dokumen itu CUKUP JELAS menunjukkan perjanjian antara kerajaan Malaysia dan INTERNATIONAL BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT (IBRD) bukannya IMF. Dan CUKUP JELAS mengatakan Project Appraisal di mana ia berdasarkan project financing.

Dan mereka pun tak tau World Bank ni bukannya Bank pun tapi gabungan 5 organisasi iaitu (IBRD), (IDA),(IFC), (MIGA) dan(ICSID) yang dimiliki oleh 187 negara termasuk Malaysia!!. MANA DIA IMF??!!! Takde pun.

Cukup Jelas dari Website World Bank sendiri mengatakan iaitu World Bank bukan Bank tetapi gabungan 5 organisasi (IBRD), (IDA),(IFC), (MIGA) dan (ICSID).DAN YANG PENTING SEKALI TIADA IMF!! LIHAT DI SINI

Dokumen rasmi ini dari IMF sendiri, cukup jelas membezakan IMF dan World Bank dari segi Tujuan, Saiz dan Struktur, Organisasi dan Entiti, Sumber Pembiayaan, Penerimaan Pembiayaan dan Operasi. LIHAT DI SINI

Dan apa Tun Mahathir kata betuila, dia tak pinjam World Bank dan IMF pun, SEBAB WORLD BANK bukannya BANK pun!!  Tetapi gabungan (IBRD), (IDA),(IFC), (MIGA) dan (ICSID). Dan Kerajaan Malaysia pinjam dengan IBRD sebagai project financing hahaha!!. Nah baca ni, apa sebenarnya World Bank iaitu bukan organisasi banking pun. LIHAT DI SINI

Perbezaan IMF dan World Bank
 
1. World Bank is not even a Bank. Ni dia dari wall World Bank sendiri ;

“We are not a bank in the common sense; we are made up of two unique development institutions owned by 187 member countries: the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and the International Development Association (IDA).

2. World Bank adalah gabungan 2 organisasi iaitu IBRD dan IDA yang dimiliki oleh 187 negara. Daripada 2 organisasi ni pulak di bantu oleh 3 organisasi lain iaitu (IFC), (MIGA) dan(ICSID).

3. Malaysia dok pakai financing IBRD ni semenjak zaman Tunku Abdul Rahman lagi, semenjak kita jadi ahli.

4. So kesimpulannya World Bank ni ada 5 Group bawah mereka yang dimiliki oleh 187 negara.  IMF dalam group World Bank lain. Modus operandi Lain,
Ownership pun lain, Mode of Funding pun lain. Cukup berbeza dengan World Bank yang Tun Mahathir buat deal.

5. Walaupun IMF dan World Bank IBRD duduk dalam satu nama, tetapi mereka cukup berbeza. Walaupun IMF dipunyai oleh 187 negara juga, tetapi pembahagian kuota cukup berbeza dimana ia melebihi negara barat dalam voting power ia sebab ia menggunakan currency SDR. Tidak seperti World Bank IBRD. 

6. IMF lebih kepada untuk selesaikan masalah ekonomi sesuatu negara dan antara syarat pentingnya negara tersebut perlu mengorbankan sempadan atau kawalan ekonomi sesuatu negara. Secara pendek, IMF akan run negara tersebut secara ekonomi untuk masa tertentu.

7. World Bank IBRD pula hanya lebih kepada project financing untuk promote economic development. Bukannya rescue package. Dan ia tidak perlu mengorbankan sempadan atau kawalan ekonomi sesuatu negara.

8. Dan sistem currency untuk pembayaran atau voting power ia cukup berbeza, IMF memakai currency SDR iaitu sistem perkiraan berdasarkan market exchange rate, dimana ia boleh dispekulasikan. Ini penerangan detail SDR. Risiko besar dia jika matawang kita masih diserang maka hutang kita bertambah berdasarkan exchange rate. Inilah salah satu sebabnya Mahathir tolak IMF.

9. World Bank IBRD lak tak pakai SDR ia pakai USD, so kita boleh buat tambatan USD, tanpa masalah dari World Bank IBRD.

10. Ini adalah dokumen rasmi dari IMF yang memberitahu betapa berbezanya IMF dan World Bank.Dan ini turut membuktikan Rafizi telah menipu lebih 27 juta rakyat Malaysia. Ia menunjukkan perbezaan dari segi Tujuan, Saiz dan Struktur, Sumber Pembiayaan, Penerimaan Pembiayaan dan Operasi.

11. Akhir kata dengan Group World Bank mana Tun Mahathir deal pada 1998? Adakah IBRD atau IMF? Dokumen yang kononnya Rafizi kata bahan bukti ada jawapannya iaitu IBRD bukannya IMF hehehe. 

Imej Anwar Makin Buruk bila Imej Tun M Kekal Baik

Saya boleh agak sebab apa Anwar Ibrahim menyerang Tun Mahathir walaupun Tun dah pencen. Sebab nama Tun telah menjadi terlalu harum diluar negara semenjak akhir2 ini. Ada 4 sebab penting iaitu ;

 1.Indonesia telah u-turn dari IMF pada 2005
Pada hari pertama Susilo berkuasa, antara rancangan awal dia adalah mengeluarkan IMF, dan semenjak 2005, polisi2 ekonomi semuanya u-turn daripada IMF yang asal pada 1997. Mereka telah sedar tindakan mengambil IMF 1997 adalah suatu kesilapan. Dan pada 2010, akhirnya Indonesia telah berjaya memperkemaskan ekonomi mereka hasil U-turn dari IMF. Dan di dalam surat khabar Indonesia ini telah memuji tindakan Tun Mahathir pada 1997 dan terselit perli terhadap Anwar Ibrahim.
2.Pemberontakan di World Bank pada 2007 yang menyebabkan rakan baik Anwar dipecat iaitu Paul Wolfowitz.
Pada 2007 Dunia Kewangan telah dikejutkan dengan pemecatan Paul Wolfowitz dengan UNDI TIDAK PERCAYA yang terbesar dalam sejarah Bank Dunia. Alasannya sebab Girlfriend dan penipuan WMD di Iraq. Tapi realitinya kesemua negara2 Asia Tenggara yang meminjam IMF tidak puas hati dengan hasil 10 tahun IMF 1997. Yang paling mengejutkan dengarnya Malaysia, Korea Selatan dan Indonesia turut terlibat dalam pakatan besaran2 utk memecat Wolfowitz. Maklumlah Indonesia dan Korea Selatan ni memang pro Wolfowitz sblm ni, nampaknya tidak lagi hahaha.

3.Selepas Paul Wolfowitz dipecat, World Bank dan IMF distruktur kembali, dan semua negara2 yang ambik IMF 1997 telah U-turn kepada cara Malaysia 1997
Selepas Paul Wolfowitz dipecat 2007, Anwar sudah kehilangan "kaki" utama dalam Bank Dunia. Dan seperti biasa bos baru masuk IMF dan Bank Dunia di struktur kembali ikut bos baru la. Dan pada 2010, Pengarah World Bank telah datang ke Malaysia dan memuji tindakan Tun Mahathir mengenai Capital Control, seolah-olah macam Tribute kepada Tun dan Konsep Capital Control telah dicadangkan oleh Pengarah tersebut utk dilaksanakan seluruh Asia.
4.Pada 2010, Wakil dari World Bank memuji tindakan Mahathir
Perkara2 ini cukup memalukan Anwar Ibrahim, so kena taichi sikitla kat Mahathir kan. Ni adalah sesuatu yang sangat menyakitkan hati Anwar, ni saya rasalaa. Dimana IMF sendiri memuji Tun Mahathir atas tindakannya pada 1997!! Kalau aku jadi Anwar aku pun panas, aku dok angkat IMF pada 1997, IMF puji lak Tun Mahathir. Hahahaha -Mahathir was right, says IMF.

Bagi sayalaa, kejayaan menyelamatkan ekonomi Malaysia bukan setakat terletak atas bahu Tun Mahathir saja. Tetapi berkat doa2 rakyat Malaysia jugak. Alhamdullilah selamat kita, amin. Ini hanya teori saya. Tapi kebenarannya dan kronologi of event ada. Korang bayangkanlah apabila cadangan Anwar dibuktikan silap, lepas tu negara2 sekeliling yang ambik IMF 1997 mula U-turn, dan pada masa yang sama kawan baik Paul Wolfowitz dipecat pulak, lepas tu tambah lagi pujian2 dari kawan sendiri seperti IMF dan WB kepada Tun Mahathir, lepas tu tambah lagi US sendiri pun pakai teknik sama Malaysia 1997 untuk selamatkan ekonomi US, so apa jadi kepada imej Anwar dalam dunia ekonomi antarabangsa dan Malaysia?? Anwar jadi bahan ketawa. So bila Anwar dah jadi bahan ketawa dalam dunia ekonomi, Anwar kena buat sesuatu untuk bersihkan imej itu. Tapi saya paling suka part Pemberontakan dalam World Bank tu, memang pakatan2 besaran nak pecat kawan baik Anwar iaitu Paul Wolfowitz pada 2007. Memang konspirasi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this