Friday, 20 April 2012

Royalti Minyak - Kelantan Berhak Tuntut dari Pihak mana???
Nah hangpa tengok macamana Husam belit rakyat Kelantan, rakyat Malaysia termasuklah Nik Aziz sendiri pasal isu minyak Kelantan. Itu pasal sembahyang hajat minta pecah perut, lain pulak yang pecah iaitu pecah tembelang rahsia Anwar dan penipuan2 PR. Itu pasal makin kurang ek solat hajat sekarang dari PAS  ... hehehe ...

2 sebab kenapa Kelantan tak layak dapat royalti minyak ;

1)      Isu Jarak = Memang claim royalti out sebab terlebih jarak.
2)          Isu Lokasi = Kawasan tersebut turut milik Thailand.

 
Masalah ini bukan sahaja pada jaraknya, tapi juga tentang lokasinya. Lokasi minyak yang Husam dok bising tu terletak di sempadan Thailand. Ia dipanggil Malaysia-Thailand Joint Authority(MTJA), kalau nak sangat royalti kena ada persetujuan Thailand le jugak.

 
Dalam Petroleum Act kita menyatakan, negeri boleh dapat royalti JIKA semuanya berada dalam perairan Malaysia. So adakah JDA ini dalam perairan Malaysia sepenuhnya??? Sebab bertindih dengan Thailand, sebab itu ia jadi MTJA, so maknanya Kelantan kena mintak dari MTJA la. Very straight forward. Lokasinya di sempadan yang turut diclaim oleh Thailand, so forfeit la royalti minyak untuk Kelantan sebab tidak seperti Petroleum Act yang menyatakan jika ia berada dalam perairan Malaysia. 


Inilah sebabnya kenapa, negeri2 lain seperti Sarawak, Sabah, Terengganu boleh dapat royalti tetapi Kelantan tak boleh dengan begitu saja. Sebab lokasinya adalah pertindihan dengan Thailand. Kelantan kena selesai dengan MTJA dulu, baru boleh sembang pasal royalti, maklumlah kerajaan BN bukan pemerintah di Thailand ... kah kah kah. Ini dia map lokasi untuk rujukan ;
Ini lokasi / koordinat asal paip yang Husam kelentong sampai ke Songkhla tu, paip tu mai dari mana? Mai dari MTJA, MTJA sapa punya? Kelantan punya?
Memang payah Kelantan nak dapat royalti. Kena settle dengan MTJA dulu.
 
Map ni cukup jelas memberitahu Kelantan tidak berhak mendapat royalti sepenuhnya, maklumlah Thailand pun ada hak sebab lokasinya, dan Thailand juga adalah pelabur jugak dalam pembangunan kawasan JDA ni. Clear cut dalam Petroleum Act 1974 di bawah tajuk Ownership, perkara 2, barisan 3 - Dalam perairan Malaysia sahaja!! So adakah JDA ini dalam perairan Malaysia sepenuhnya??? TIDAK!! Ia adalah milik usahasama MTJA!! So adakah Kelantan berhak? TIDAK!! Kelantan kena selesai dulu dengan MTJA baru boleh sembang pasal royalti. 
Ok, aku gerenti Husam tak pernah tunjuk benda ni kepada rakyat Kelantan. Ini adalah keratan rentas (cross section) Geologi iaitu JDA di kawasan bertindih. Cuba tengok minyak yang bertakung area A-18 tu, tu bersambung terus dari Thailand. Thailand ada hak untuk claim yang cukup kuat ;
Nah ini dia, yang Husam cerita pasal share Petronas Carigali Hess - PC JDA Ltd tu sebenarnya adalah KONTRAKTOR! Bukannya apa pun, apa kena mengena dengan royalti minyak??? Tulah menipu lagi. solat Hajat mintak pecah perut, yang pecah rahsia PR. Padan muka.

 
Ini carta organisasi MTJA, Blok A 18 tu bawah sapa?? Bawah Pengurusan MTJA! Siapa kepala dia? Mr. NOPADON MANTAJIT dan Y.Bhg. Dato' NORIYAH BTE AHMAD. Adakah Petroleum Act 1974 termasuk dengan kawasan bertindih? 

 
Perjanjian MTJA ni dibentuk pada 1979. Zaman tu masih zaman BN, tapi apahal masa BN perintah Kelantan pun tak dapat? Sebab apa? Ku Li yang sign agreement Petroleum Act 1974, dan Ku Li jugak yang terlibat jugak dengan MTJA, So apasal dia tak fight masa tu? Apasal Husam tak lawan masa 1990, kenapa baru sekarang?? Cuba cerita sikit. Semua ni temberang jelah, bersyukurlah dapat duit wang Ihsan tu, ikutkan memang takde hak pun.


Sebenarnya isu ni straight forward, cuma PR belit je. Petroleum Act 1974 libatkan 2 parti iaitu Federal dan State. Tapi kalau bertindih dengan negara lain, parti2 yang terlibat jadi tak samalah dan Perjanjian Petroleum Act 1974 automatik obseletelah. Itu pasal saya kata PR ni pembelit. So perjanjian dia jadi lainlah. Kalau Kelantan serious nak royalti bukan kecoh dengan Petroleum Act 1974, tapi kena pergi settlelah dengan MTJA tu, cakap baik2 Insya Allah dapat, kalau maki hamun, nak tengok muka pun orang tak mau.

 
Royalti dengan kos operasi, mana lagi besar?? Semestinya kos operasi. Minimum kos operasi Petronas ni ada dalam 70% dari kos TOTAL penjualan minyak tu. Kalau Kelantan dapat ceduk 30% dari kos operasi Petronas dari sudut cukai tanah, cukai perniagaan, peluang pekerjaan, peluang perniagaan dengan Petronas kan lagi besar dari royalti tu yang belum tentu dapat?? Apa susah, bagi je Tok Bali tu kat Petronas, diorang pacak je tiang, masuklah duit tu. Tapi kat siapa kerajaan kelantan bagi??? Depa bagi kat penipu yang kata akan beri derma 4 billion pada kelantan, sekarang apa jadi?? Mana projek2 O&G yang dijanjikan?? Petronas depan mata je, offerla diaorang, tak payahlah nak maki hamun mcm org bodoh, macam tu ke niaga??


So kesimpulannya mudah, apa hak Kelantan? Apa Husam dok kelentong ni?? Sebenarnya Kelantan kena bijak, kalau dah tahu royalti tu takde can nak dapat, kaw timla secara professional dengan Petronas untuk beroperasi di Kelantan. Tak perlu royalti tu, royalti kalau nak banding dengan kos operasi, kos operasi jauh lebih tinggi, kalau Petronas labur kos operasinya di Kelantan lagi baik untuk rakyat Kelantan, direct je dengan peluang pekerjaan dan peniagaan, tak payah nak gaduh2. Kalau pemimpin PAS cakap mcm taik dok maki hamun macamana la nak tarik minat Petronas labur / bisnes di Kelantan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this