Monday, 27 August 2012

Entri Khas Merdeka : Persamaan DAP dan Komunis




SIAPA KATA BRITISH MENANG SENDIRI LAWAN KOMUNIS???? 

Gerald Templer dihantar pulang ke Britain sebab apa? Sebab makan angin? TAK! Sebab British kalah lawan dengan PKM. So macamana British boleh menang second round dengan PKM? Ya! Sebab kebangkitan seluruh rakyat Malaya menentang Komunis. PKM kalah sebab BERSATUNYA rakyat Malaya menentang komunis.




 Sebab2 British kalah ;

-       Selepas WW2, British jatuh bankrup dan tidak cukup askar, peralatan dan sumber,
-       British tiada pengalaman berperang di hutan,
-       British tidak tahu berbahasa Cina untuk pecah kod2 rahsia komunis. 

Selepas rakyat bangkit sebab marah dengan kekejaman komunis, British boleh relax dan ambil peranan supporting role je. Dengan melepaskan kemarahan rakyat kepada komunis seolah-olah seperti TSUNAMI MELANGGAR ACHEH. Terduduk terus Chin Peng/PKM.


British dapat upgrade team2 risikan depa untuk menentang komunis. Di sini kita kena berterima kasih dengan saudara kita berbangsa Cina. Apa motivasi bangsa Cina untuk menentang komunis? Sebenarnya, kadar kematian bangsa Cina adalah lebih ramai dari bangsa Melayu, sebab bangsa Cina ni tidak merekod kadar kematian mereka. Macam kes along sekarang ni, bangsa Cina jarang report polis bila along memeras ugut mereka. PKM telah pergi ke kampung2 keluarga Cina untuk memaksa orang2 Cina ni meminta anak2 mereka menyertai komunis. PKM juga akan merampas harta dan makanan. Jika tidak diberi, mereka akan dibunuh. Selalunya PKM akan membunuh dengan brutal orang Cina di khalayak orang Cina lain untuk menakutkan mereka. Dengan bantuan bangsa Cina, tentera rejimen Melayu telah mempunyai "James Bond" mereka sendiri yang menjalankan tugas2 bahaya seperti "deep cover" iaitu dengan memberikan maklumat strategik “Strike Point” kepada tentera rejimen Melayu yang nak tibai komunis. YA! Bangsa Melayu tidak berseorangan dalam menentang komunis. 


British juga dapat upgrade kebolehan berperang dalam hutan. Puak2 Mat Saleh ni pening kepala bila berlawan dalam hutan. Sebab itulah PKM "sayur" mereka. Tapi nasib baik British dapat upgrade iaitu dengan kemasukan bangsa Melayu, India dan orang asli. Apa yang memotivasikan bangsa Melayu untuk bangkit menentang/membunuh komunis ialah apabila bermulanya komunis membunuh seorang budak Melayu berumur 10 tahun di Pahang dengan tanpa sebab. Motivasi bangsa India pulak apabila PKM mengebom estet-estet kepunyaan British yang membunuh kebanyakannya adalah pekerja India. Motivasi orang asli pulak sebab mereka dipaksa untuk bekerjasama dengan komunis di hutan, jika mereka tidak mahu akan dibunuh. Inilah motivasi kaum2 ini mengangkat senjata untuk membunuh komunis. 


 Saya faham kenapa bangsa Melayu majoritinya nampak isu keganasan PKM ni macam Cina vs Melayu. Ini adalah kerana apa yang mereka nampak depan mata itu je. Dalam menangani keganasan PKM ni ada dua set serangan. Pertama ialah konsep "Broad Sword" iaitu serangan utama dan kedua "Cloak and Dagger" iaitu kerja2 ala James Bond. Bagi bangsa Melayu, kelebihan mereka ialah di hutan, jadi masuk team "Broad Sword" sebagai serangan utama. Bangsa Cina pula sebab bahasa dan pemikiran sama dengan Cina komunis, jadi mereka masuk team "Cloak and Dagger" untuk buat kerja2 ala James Bond (Ada Melayu yang jadi James Bond tapi tak ramaila). Oleh kerana ada dua team berbeza, majoriti orang Melayu tak nampak team2 belah bangsa Cina, maklumlah James Bond … hehe. Tapi orangg2 atasan rejimen Melayu nampakla sebab diorang communicate untuk rancang peperangan. Secara amnya, dua team ni bekerjasama dengan rapat. Intel Jitu + Kekuatan Serangan utama = PKM bungkus. Itulah realiti dan resultnya.


Kesimpulannya, kemenangan menentang komunis ; 

Deep Cover Risikan yang mantap (majoriti bangsa Cina) + Keberanian dan efektif Ground Forces di hutan (Bangsa Melayu, India, Orang Asli dan lain2) + Bersatunya rakyat Malaya. 





Inilah equation yang menyebabkan PKM tewas. Sebab itulah taktik DAP untuk menang, mereka kena pecahbelahkan dulu semua bangsa bermula dengan bangsa Cina dengan bangsa Melayu, kemudian barulah bangsa Melayu dengan bangsa Melayu. Taktik DAP sama dengan PKM cuma mereka tak angkat senjata je.


Kekejaman PKMlah yang menjadi motivasi utama kaum2 di Malaya bersatu dan bangkit menentang PKM. Ianya bukanlah propaganda British atau alat2 British. Ketika insurgeni (kebangkitan) inilah kaum2 di Malaya bersatu hati menentang kekejaman PKM. Bangsa Cina menganggotai intelligence untuk memecah kod bahasa Cina komunis dan pemikiran mereka. Bangsa Melayu, India, Orang Asli dan lain2 dengan keberanian mereka berperang dengan PKM.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this