Friday, 10 August 2012

Siapa Penentu Harga Minyak Dunia?






Part 1:
Saya perhati, kalau kita yang rakyat marhaen ni banyak membaca, kita boleh banyak menemui PENIPUAN PKR, contohnya dalam senario industri minyak negara kita. Saya akan fokus kepada industri minyak negara kita dalam 3 bahagian (3 part) Baiklah, saya nak kongsikan link yang mempunyai info2 dan fakta untuk tatapan pembaca. Baca sini dan sini.


Saya yakin PR tidak suka rakyat biasa seperti kita membaca informasi dan fakta2 seperti ini, akan menyebabkan mereka susah sikit untuk menipu.

Contohnya, orang PR kata negara Malaysia adalah negara pengeluar dan pengeksport minyak yang besar. Sebenarnya tidak benar sama sekali. Kita sebagai rakyat gunakan minyak hampir sama dengan jumlah pengeluaran kita sendiri. So jika ada orang PR cuba nak buat perangai kecoh pasal cerita minyak ni, kita guna je info ni kepada mereka, mereka akan ternganga.

Sebab ada satu orang PR ni cubalah nak dakwah versi PR mengenai senario minyak di negara kita di salah satu restoran di Kelana Jaya, depan kawan2 kami yang ramai. So saya bukak fakta2 ini, akhirnya member PR yang dok buat dakwah tu terdiam, dia cakap kat saya "BAGILAH CAN". Dan saya cakap balik, 'Kalaulah hangpa tak menipu dan fokus buat kerja kan bagus".

Dan rakyat lain yang mengetahui fakta2 ini boleh gunakan di mana saja tempat PR dok buat dakwah pasal industri minyak malaysia, mesti depa pening kepala.  


Part 2:
Betuika Malaysia ni kawal harga minyak? Takdalah, Malaysia kawal subsidi yang dok absorb harga minyak sebenar. Harga minyak dikawal oleh pasaran (supply and demand) dunia. 60% harga minyak sebenar ADALAH SPEKULASI. So siapa yang dok setting harga minyak dunia ni? Ada 2 organisasi setakat ini iaitu New York Mercantile Exchange dan OPEC. Ok, siapa mereka ni? Baca siapa New York Mercantile Exchange ni.


Dalam masa beberapa tahun lagi, OPEC akan hilang kuasa sebab Amerika baru jumpa kawasan tadahan minyak baru di negara mereka iaitu di Utara Amerika, yang lebih besar dari Arab Saudi, Iran dan lain2 negara Arab.

Dan akan ada HANYA SATU ORGANISASI DI DUNIA YANG AKAN KAWAL SPEKULASI DAN MENENTUKAN HARGA MINYAK iaitu New York Mercantile Exchange. 





New York Mercantile Exchange (NYMEX) telah mengawal harga komoditi strategik seperti minyak semenjak 1880an. Pada 1933, seluruh dunia berada di bawah telunjuk mereka. Tetapi pada 10 September 1960, suatu usaha telah diwujudkan untuk mengekang penguasaan dan ekspoitasi NYMEX.

Saya akan buka cerita siapa OPEC, kenapa Malaysia tidak mampu untuk join OPEC dan kenapa OPEC sudah hilang kuasa pasaran minyak dunia. Bersiap sedialah negara Islam yang sangat bergantung dengan industri minyak dalam import dan export mereka untuk DIBUNGKUSKAN.

Part 3 :
Penubuhan OPEC memang tidak disenangi oleh negara2 barat terutamanya badan2 seperti New York Mercantile Exchange (NYMEX).

Untuk menjadi ahli OPEC, kena mempunyai kadar nett export yang tinggi. Malaysia tidak mampu jadi ahli OPEC sebab nett export kita rendah. Kita mengeluarkan 693,000 tong / sehari dan mengunakanya 541,000 tong / sehari. Ini menunjukkan Malaysia tidak dikategorikan sebagai negara minyak yang kaya seperti diceritakan oleh puak2 PR.

Suatu usaha telah diwujudkan oleh organisasi seperti NYMEX untuk melemahkan OPEC secara beransur-ansur. Dan pada hari ini, OPEC tidak lagi mempunyai kuasa menentukan pasaran minyak. Mangsa pertama dari usaha melemahkan OPEC adalah Shah Iran, iaitu orang yang mengilhamkan penubuhan OPEC.  

Semenjak kehilangan Shah Iran melalui Revolusi Iran, telah menyebabkan OPEC semakin lemah. Dan pada 1981, OPEC sudah mula hilang kawalan terhadap pasaran minyak.

Kehilangan semangat kesatuan hati antara ahli seperti yang mereka ada pada 1960an adalah salah satu faktor kejatuhan OPEC. Dengan peperangan Iraq dan Iran, dengan Arab Saudi lebih mengikut telunjuk US, dan penemuan sumber tenaga alternatif telah berjaya melemahkan OPEC. Baca sini.

Pada hari ini, secara rasmi NYMEX atau Barat telah menguasai OPEC melalui salah seorang ahli mereka iaitu Iraq. Dan secara rasminya OPEC berada di bawah telunjuk NYMEX. Kalau NYMEX kata harga minyak hari USD 100/tong, diorang kena ikut, termasuklah kita yang ciput ni.


Dan setelah kehilangan pengaruh OPEC, HANYA SATU organisasi yang berkuasa menentukan nilai pasaran minyak dunia iaitu New York Mercantile Exchange.Hari ini, spekulator2 di belakang NYMEX seperti Soros dan lain2 telah menjadi sangat berkuasa. Mereka sangat berkuasa sampai boleh jatuhkan suatu kerajaan dengan petik jari sahaja melalui spekulasikan harga minyak. Dengan menaikkan harga minyak, suatu kerajaan boleh jatuh dengan mudah. Iyelah, rakyat bagi sesuatu kerajaan SEMESTINYA menyalahkan kerajaan sebab harga minyak naik bukannya NYMEX. Kita boleh lihat negara kita cukuplah.
Saya akan kupaskan lebih lanjut mengenai pemimpin2 yang menerima bencana setelah MENENTANG spekulator di belakang NYMEX dan terutamanya bagaimana mereka menggunakan Islam untuk menjatuhkan Islam sendiri, supaya NYMEX terus menguasai pasaran minyak dan komoditi2 penting lain. 


Sebelum saya masuk topik tersebut, baca ini, macam mana NYMEX ini beroperasi. Steady je diorang, cekap ek, tiada sapa pun salahkan diorang, tapi salahkan kerajaan sahaja :D


"The price of crude oil today is not made according to any traditional relation of supply to demand. It’s controlled by an elaborate financial market system as well as by the four major Anglo-American oil companies. As much as 60% of today’s crude oil price is pure speculation driven by large trader banks and hedge funds. It has nothing to do with the convenient myths of Peak Oil. It has to do with control of oil and its price. How?"

Semoga pembaca semua dapat memahami lebih lanjut industri minyak yang kompleks ni, dan siapa player2 sebenar di belakang harga minyak.

Baca juga -




 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this