Saturday, 10 November 2012

US, Anwar & PKR Ialah Penyangak

Saya masih ingat dengan jelas masa keputusan pilihanraya tahun 2008. Amboi, kemenangan Obama siap berkait dengan kejayaan PR pulak tu. Siap cakap “Hope for New Dawn” la, “Hope for Democracy” la. Siap tahniah antara satu sama lain. Tapi sekarang apa dah jadi? Penyamun dah kena main dengan penyangak. US dan Anwar ni sama je, dua2 penipu. US sangkut dengan penipuan dia di peringkat antarabangsa, sampai kecut US-China Coldwar, Anwar lak sangkut dengan penipuan dia. Last2 Anwar jadi kain buruk sebab US nak kawtim dengan kerajaan BN. KAH KAH KAH.

Lagi satu sebab kenapa US kena berbaik dengan kerajaan yang mempunyai sentiment anti US seperti Barisan Nasional, separuh OIC dll, ialah kerana kalau terjadi Perang Dingin antara China dan US, negara2 yang mempunyai sentiment anti US ni akan backup China punya. Negara2 yang mempunyai sentiment anti US ni ramai, boleh bungkus US. Oleh itu US kena ucap selamat tinggal kepada Anwar Ibrahim. Padan muka ko Anwar!Kalau dulu masa Cold War antara blok kapitalis dengan blok komunis, US ni ada ramai kawan, boleh pukul Soviet. Soviet jatuh, sebab tu US ni eksyen sikit. Hari ni tak, sentiment anti US ni banyak, lepaih tu ekonomi, perdagangan antarabangsa, matawang depa sangkut. Sekarang ni depa ni nak kawtim dengan kita la .. hehehe. Pandai Najib main tarik tali dengan China, Rusia dan engara yang sentiment anti US. Perdana Menteri macam nilah kita mahu, bukan macam Anwar tu, nak jilat 100% telur US, apa daa … Baca sini.

Kalau status ekonomi, perdagangan, matawang US ok dan sentiment anti US di seluruh dunia tidak menebal, US akan masih sokong Anwar punya. Dah sangkutlah tu. US ni negara yang ego tinggi, kalau tiba2 kena jilat balik ludah dia tu, adalaa sebab kritikal depa tu.Lagi satu, kenapa negara kesayangan Anwar Ibrahim iaitu US (negara yang menyokong Anwar) mempunyai kadar rasuah yang rendah? Mudah, sebab majoriti bentuk rasuah  di US telah “dilegalised” kan. Contoh politik wang di sana boleh dilakukan secara halal, tiada masalah moral atau jenayah. Inilah demkorasi yang sebenarnya, dan tulen seperti yang dilaung2 kan oleh puak2 penyokong pembangkang. Baca sini.

Di sana, secara purata politik wang bertukar tangan dan dibelanjakan hampir USD1b untuk setiap musim pilihanraya ;

“Candidates running for congress are on course to spend a record $3.7b for the poll, which dwarfs the roughly $1b spent during the 2008 presidential election”

 Ini adalah politik wang Amerika “legalize” yang Anwar suka sangat nak jadikan sebagai contoh, kononnya bersih dari rasuah ;

“The Washington Post reports that House and Senate candidates are on their way surpassing $2b in spending for the first time the equivalent of about $4m for every congressional seat up for grabs”

Baca sini.

Ini bermakna setiap satu undi di Congress berharga secara purata USD4 juta untuk 1 kerusi. Steady je diorang ek. Padanlah negara diorang bersih dari rasuah, sebab dah dihalalkan dan sah di sisi undang2. Politik wang adalah sah di sisi undang2 demokrasi US dan semua negara2 barat. Malaysia tidak, kalau sabit kesalahan boleh sangkut beb. Inilah system demokrasi mereka yang Anwar agung2kan yang kononnnya bersih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this