Monday, 17 September 2012

Formula Hamid Yeop Turunkan Harga Minyak - Apa yang Tak Kena??

Baca sini


1. Saya dah baca apa yang Prof. Hamid ni cakap. Tapi dia dok fokus kepada income negara dari petroleum negara dan petronas.

2. Dia lupa nak cakap pasal kos yang di tanggung pulak. Contohnya subsidi. Hangpa rasa kerajaan bayar subsidi tu dengan apa? Dengan GIGI depa ka? Kita keluarkan minyak 693,000 sehari dan kita pakai 541,000 sehari. Lebih dari separuh minyak yang digunakan disubsidikan oleh kerajaan. Tak termasuk orang luar, contohnya pelabur2 asing yang dok sedut minyak kita dan bayar murah. Aliran pelaburan asing ni keluar balik melalui subsidi. Yang ni Hamid Yeop tak cerita.

3. So kat mana Petronas buat duit? Kat end product petroleum, macam bitumen, raw product lipstick, dan lain2. Lepas tu Petronas dok sapu untung kat mana? Urus niaga minyak luar negara hangpa rasa Petronas beli minyak luar negara pakai harga subsidi ka? Takkan yang ni pun nak kena serap untuk turunkan harga minyak, merapula. Yang ni Hamid Yeop tak cerita.

4. Banyak faktor lain Hamid Yeop tak cerita. Ntah, mungkin malas nak cerita. Yelah takut PR kena balik  … hehehe. Secara kesimpulannya, Hamid Yeop dok cerita pasal dalam negara, dia tak sentuh langsung mengenai pengaruh luar negara ke atas harga minyak dan pasaran.

5. MASALAH MINYAK MEGARA KITA ADALAH SPEKULASI MINYAK ANTARABANGSA. 60% HARGA MINYAK SEBENARNYA DISPEKULASIKAN. Contoh pada 2006, harga extract minyak setong lebih kurang USD 85/tong (tak masuk elemen lain). Syarikat2 minyak declare kos dan termasuk keuntungan adalah dalam lingkungan USD 60/se tong. So mana pegi USD 25/tong? Inilah dia duit atas angin spekulator. Bayangkanlah di US, 9 juta tong/sehari dikeluarkan. Cuba hangpa kali dengan USD 25/tong. Itu sehari tu, bukan setahun, dan itu di US jee. Macamana dengan seluruh dunia? Yang itu atas angin beb.

6. Untuk Negara yang mempunyai supply 650++ tong/sehari, yang hampir sama dan dari perbandingan jumlah surplus kecil dan reserve, hanya 0.3%, Malaysia boleh dikatakan murah berbanding dengan seluruh dunia dan engara2 yang mempunyai banyak surplus seperti negara2 OPEC. Dan Malaysia tidak layak join OPEC sebab tak punyai surplus yang cukup. Tapi tetap mampu bagi harga yang berpatutan. Terima kasih kepada subsidi kerajaan.

7. Harga minyak negara lain pun naik jugak. Anwar boleh mintak NYMEX turunkan harga minyak melalui perbincangan secara batin je .. hehehe. NYMEX adalah satu2nya organisasi yang tentukan harga minyak dunia. Harga minyak berbeza untuk setiap Negara kerana subsidi, cost absorb dari setiap Negara je. Tapi harga minyak dunia tetap sama :D

8. Hanya dua kerajaan setakat ini yang berani bukak mulut pasal spekulasi minyak iaitu Iran dan Malaysia. Ingat tak Tun Mahathir bising pasal spekulator2 ni tapi ditentang oleh Anwar?

9. Kita lihat Iran yang cuba bebaskan diri dari bergantung kepada minyak dengan bertukar kepada janakuasa nuklear, telah diugut untuk diserang pulak. Tun Mahathir cuba bagi idea untuk mengawal komoditi dan matawang, dituduhnya anti yahudi pulak dan kerajaan zalim. Kita dah try dah pun.

10. Di US dan Eropah sendiri, kenderaan yang tidak menggunakan minyak telah dikawal kadar penjualannya atas sebab untuk lindungi industri minyak dan spekulator2 ni. Hanya pada 2020 sahaja, seluruh dunia akan kuat kuasakan akta dalam Kyoto protokol dengan mengurangkan karbon emission dengan cara pengunaan kereta tanpa minyak secara besar-besaran (Kenapa takleh buat hari ni?)

11. Saya yakin Petronas dah dengar macam2 formula untuk turunkan kos minyak negara kita dari segi efisiensila, turunkan harga gajila, subsidila, macam2 dah. Teori Prof Hamid ni bukan yang pertama.

12. Walau macamana  bagus pun formula dia, ia tidak akan menentukan harga akhir/jualan minyak. Mungkin sebulan dua bolehlah. Tapi bukan long term. Sebab harga minyak ditentukan oleh New York Mercantile Exchange, Goldman Sachs, Morgan Stanley akhirnya.

13. Kalau dia boleh bagi formula untuk membebaskan negara kita dari dikawal oleh organisasi2 tersebut, saya yakin Petronas akan lantik dia jadi Presiden  … kakaka. So sekarang macamana nak buat? CUBA HANGPA TANYA PROFESSOR TU, macamana nak buat?

14. Ok, aku nak bandingkan formula Professor Hamid Yeop ni dengan Formula Tun Mahathir. Formula Hamid ni kata boleh dapat 33 sen dikurangkan.

15. Formula Tun Mahathir terus cut the middlemen, iaitu stop speculation. Maknanya kalau kita ambik price minyak pada 2006 iaitu USD 85/tong, kita boleh kurangkan USD25/tong. Ok kita kira ; 

kita pakai 541,000 tong/sehari, kalau kita jimatkan USD 25/ tong maknanya
541,000 x USD 25 = USD 13.525 Juta/sehari
Kita kali setahun = USD 13.525 JUta x 365 = USD 4.94 Billion setahun

16. So hangpa rasa formula siapa lagi bagus? Tun Mahathir ka atau Professor ni ka?

17. Sebab tulah Tun Mahathir jadi Penasihat Petronas, bukan Professor tu .. ekeke.

2 comments:

  1. Boleh baca artikel yang dikeluarkan oleh Bloomberg ni.

    http://www.bloomberg.com/slideshow/2012-08-13/highest-cheapest-gas-prices-by-country.html/

    Malaysia ditempat kelapan harga minyak premium paling murah didunia.

    ReplyDelete
  2. jadi kalau harga minyak dunia turun maka lagi untung la negara, macam tu? Jadi kenapa petronas atau petco (pertronas trading) tak suka jual minyak masa harga pasaran dunia jatuh?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this