Wednesday, 26 September 2012

Fakta DEB yang Ramai Tak Tau


Betui ka Sabah dan Sarawak bagi 71% income negara? Orang Semenanjung ja dah 4 kali ganda ramainya. Kita ambik population vs area jaa. Population juga represent spending power yang beri direct efek kepada pembangunan ekonomi. Borneo punya population is 5.7 juta dan Semenanjung pula 22.5 juta. Tax revenue saja kita boleh tengok betapa berkali ganda lagi besar. Income Tax je dah 4 times, belum masuk Business Taxes lagi.


Perbandingan road tax ja cukup nampak sangat kelentong. Top income untuk Malaysia ialah industri yang banyak di Semenanjung, Income kedua ialah dari finance dan banking , Ketiga, baru O&G. Keempat, tourism. 

Petronas alone dah provide more than 30% national income, tak masuk GLC2 lain lagi. Private2 sector yang dok operate yang berlambak kat Semenanjung belum kira lagi. Ini baru business tax jaa. Belum tax-tax yang dikenakan terhadap population di Semenanjung yang 4 kali ganda lebih ramai. 


Ok, itu dari sudut physical. Dari sudut ekonomi, rujuk report ni. Kalau ikut pembangkang DAP kata DEB gagal sebab UMNO  la … bla bla … dan jurang tinggi. Kalau benar apa yang depa cakap tu, ekonomi kita tidak akan "BOOM" sebab kekurangan kuasa membeli dari golongan pertengahan, maklumlah jurang tinggi. Tapi masalahnya ekonomi kita BOOM! Sebab apa??? Sebab kehadiran KUASA MEMBELI BARU YANG TINGGI mengganti kuasa membeli barat, siapakah mereka??? Mereka ialah golongan pertengahan majoriti Melayu. Maknanya APA?? DEB berjaya. Bacalah sendiri Report ni. Report sejarah Ekonomi Malaysia 1900-1990 termasuk DEB dari Economist2 Dunia daripada Economic History Association.


Benda ni simple jee, kalau betuila pembangkang DAP cakap UMNO sapu semua, jurang jadi jauh antara kaya dan miskin. Ekonomi negara takkan "BOOM" sebab faktor jurang je. Tapi ekonomi kita meletop, siap dapat gelaran Tiger. Sebab apa? Sebab golongan pertengahan yang diterajui bangsa Melayu, merekalah kuasa membeli tertinggi negara kita maklumlah volume mereka besar. Pada 60an -70an, kuasa membeli dari orang luar seperti orang barat dan bangsa Cina yang banyak di bandar, kini tidak lagi. Simple. 

Dan kebangkitan kuasa membeli dari kaum majoriti Bumiputra telah menguntungkan peniaga2 Cina. Maklumlah sebelum ni dalam awal 60an-70an orang2 luar barat tidak mempercayai kaum Cina sebab risau elemen komunis ketika itu dan pada masa yang sama orang2 barat duit pun kurang. Maklumlah lepas WW2. Dan peniaga2 Cina pun susah ketika itu, takde pembeli produk mereka. Apabila DEB mula berhasil, peniaga2 Cina telah berjaya mengambil alih penguasaan entiti barat sebelum ni dan ekuiti mereka pun meningkat. Terima kasih pada kuasa membeli bumiputera. Part ni DAP tak mau orang Cina Malaysia baca, nanti kantoi sebab DEB bukan bantu Melayu saja, tetapi kaum lain juga. Boleh bookmark website untuk fight dengan orang2 DAP, gerenti TKO. http://eh.net/encyclopedia/article/drabble.malaysia
Dan banyak orang Melayu tak ambik tahu orang2 yang di belakang kejayaan DEB, depa nampak Tun Razak saja. Salah seorang arkitek kewangan yang bantu Tun Razak ialah Menteri Kewangan terlama dalam sejarah Malaysia iaitu Tun Tan Siew Sin, beliau  serve 4 PM. 2 PM sebagai Menteri Kewangan iaitu Tunku Abd Rahman dan Tun Razak, dan Penasihat Ekonomi kepada 2 PM iaitu Tun Hussein Onn dan Tun Mahathir. Beliau jadi penasihat sebab beliau uzur, kalau beliau tak uzur, 4 PM dia maintain sebagai Finance. Dan seorang lagi bernama Ramon Navaratnam, dia cross border antara GOM dan Private Sector yang dibina ketika NEP untuk jayakan DEB. Part ni ramai orang Melayu tak mau ambik tahu, iaitu jasa bangsa lain terhadap Melayu dalam polisi DEB. 


 Ramon Navaratnam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this