Monday, 14 May 2012

Salah Satu Sebab Anwar ditolak - Meliberalisasikan KWSPBerita Bloomberg ini, Anwar / Malaysiakini tidak mahu rakyat Malaysia tengok. Kenapa? Pada 1997, Anwar Ibrahim telah mencadangkan untuk meliberalisasikan semua GLC dalam negara kita termasuklah GLC yang mengawal KWSP atas alasan kononnya boleh menarik lebih banyak pelabur asing dan lebih kompetitif. So sekarang korang semua boleh tengok apa jadi pada US Pensions System (KWSP US). Duit persaraan pekerja2 di US lesap dan underfunded!! Inilah akibatnya Kerajaan US tidak mengawal tetapi meliberalisasikan sistem KWSP mereka kepada pihak swasta untuk uruskan sesuka hati mereka. GLC yang mengawal KWSP sewajarnya tidak boleh disentuh langsung oleh pihak swasta dan sepatutnya berada dibawah kawalan sepenuhnya oleh kerajaan. Sekarang ni baru kerajaan US terkial-kial nak overhaul balik sistem KWSP mereka.


Apa yang terjadi hari ini pada US adalah pengajaran kepada kita semua. Dan kita bernasib baik Anwar di hantar ke ISA, kalau dia jadi PM masa tu, memang senasibla kita dengan rakyat US dengan polisi ekonomi yang akhirnya menganiayai rakyat US sendiri. 


Sistem ekonomi US tidak perfect tetapi lebih baik dari Malaysia, itulah realitinya. Tetapi bezanya Malaysia dengan US, Malaysia mengawal ekonomi mereka melalui GLC2 dan peraturan2 ketat. Kapitalisma di negara kita dikawal. Di US, kerajaan mereka tidak kawal kapitalisma mereka, kerajaan mereka membenarkan pihak swasta berbuat sesuka hati mereka, spekulasi pasaran saham dan komoditi sesuka hati, tidak mengawal KWSP mereka dan macam2 lagi, seolah2 liberalisasi tanpa batasan, akhirnya inilah jadinya.


Ini lagi satu Bandar LA akan hadapi masalah untuk bayar pencen kepada penjawat2 awam mereka. Inilah dia akibat liberalisasi tanpa batasan. Bila tengok berita ni, saya rasa lega Anwar masuk ISA, kalau dia PM memang senasiblah kita semua dengan penduduk LA ni.


Berapa ratus juta USD dah kerajaan US habiskan pada Anwar je? Dalam dokumentari BBC pasal Wolfowitz, kerajaan US dah beri USD 54 juta pada yayasan Anwar, yang lain2 tak kira lagi macam bayar wartawan CNN dan akhbar barat untuk burukkan Malaysia ni pun dah makan ratusan juta USD. Kalau Anwar tak berjaya jadi PM, mahu tak mengamuk kerajaan US dan pelabur2 seperti Soros dan lain2 tu, maklumlah duit dah banyak habis belanja.Orang yang mencuri wang rakyat US sekarang adalah orang2 sama di belakang yayasan2 US yang menghasut orang Arab dan seluruh dunia termasuk Malaysia memberontak sekarang ni dan hasilnya mereka mengaut keuntungan berlipat kali ganda. Dan orang2 ni juga bertanggungjawab menipu mengenai perang Iraq dan melobi Presiden Bush untuk melaksanakannya. Orang2 ini juga adalah spekulator yang sama menyebabkan minyak dispekulasikan hampir 70% menekan rakyat seluruh dunia termasuk Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this