Wednesday, 5 September 2012

Pengajaran dari Revolusi Arab

Oleh Kamarn J.   
Aik apa dah jadi rakyat Mesir yang memberontak??? Hari tu punyalah kecoh tunjuk perasaan nak CEPAT jatuhkan kerajaan Mesir, sekarang ni rakyat2 yang tunjuk perasaan terutamanya yang muda perlu LEBIH BANYAK MASA pulak supaya jangan laksanakan demokrasi lagi. Apsal BARU TERSEDAR DAH KENA KENCING KE???

Paling LUCU ialah geng2 Ikhwanul Muslimin, la ni depa dah masuk kem puak2 general yang SOKONG MUBARAK DULU … HAHAHAHA ;

“Some groups say such a council should be elected; others say that it should be appointed. But all of them - even the Muslim Brotherhood - agree that the generals' mandate should not be extended.”

Apa dah jadi Ikhwanul Muslimin?, baru sedar kena auta ka?

Tapi paling aku KELAKAR ialah puak2 Ikhwanul Muslimin, sampai takbir2 laa nak jatuhkan Mubarak dan Parti Mubarak National Democratic Party (NDP). Tak sampai sebulan, Ikhwanul Muslimin dah selari dengan kem parti Mubarak (NDP). Apa dah jadi bro???

Realiti di Mesir : Seluruh polisi dan struktur pelaksanaan ekonomi dah confirm akan di ambil alih oleh orang luar. Dalam sistem demokrasi, terbahagila pulak pada dua puak, Puak A nak cepatkan pilihanraya, Puak B nak lambatkan pilihanraya. Semestinya keadaan ni akan makan masa yang sangat lama. So apa jadi akhirnya pada rakyat Mesir?? NGANGA LA!!!

Paling aku nak tergelak ialah Ikhwanul Muslimin. Dulu lawan NDP (Parti Mubarak), tak sampai sebulan dah geng balik … KAH KAH KAH.
Inilah akibatnya jika pihak ketiga atau org luar campur tangan seperti US, Soros dan lain2. Kena ingat mereka tolong bukan FREE, mereka pun mahu HAK mereka jugak.

Nasib baiklah rakyat Malaysia ni cerdik sikit tak dengar cakap idea2 sengal PR tu nak revolusi.


Aku heran kenapa Tunisia dan Mesir "WAJIB" kena ambik loan ngan IMF, dan setakat USD 3 billion je untuk start up disbursement, lepas tu habis IMF pegang POLISI EKONOMI Mesir dan Tunisia. Setakat USD 3 billion, PETRONAS pun boleh bagi loan utk start up balik ekonomi mereka. Memandangkan semua POLISI EKONOMI Mesir dan Tunisia sudah pun berada bawah kawalan IMF, maknanya IMFlah yang akan menentukan hala tuju negara Tunisia dan Mesir. Dan kalau orang Israel ni berjaya menjadi ketua baru IMF, ini bermakna Israellah yang akan tentukan hala tuju Tunisia dan Mesir. Terima kasih Ikhwanul Muslimin dan anak2 muda Arab.

Tengok ni, Bank of China bagi loan lebih besar dari World Bank. Mereka dah beri lebih USD 110 billion untuk semua negara membangun. Takdelah pulak Bank of China ni mintak syarat untuk kawal POLISI EKONOMI negara peminjam, setakat project guarantee jee. Takkanlah Mesir dan Tunisia tidak boleh buat pilihan mereka sendiri untuk lihat tawaran lain, kenapa Tunisia dan Mesir "WAJIB" ambik IMF?

Tunisia dan Mesir kena bagi seluruh POLISI EKONOMI negara mereka pada IMF hanya untuk loan start up sebanyak USD 3 billion, buat apa? Kalau USD 300 billion tu lainla cerita. Takkanlah Tunisia dan Mesir tidak boleh buat pilihan lain? Apalah bodoh sangat budak2 Arab yang tunjuk perasaan tu. Ada banyak lagi pilihan institusi kewangan selain IMF di mana Tunisia dan Mesir boleh pilih. Kalau setakat USD 3 billion untuk start up balik ekonomi, lepas tu kena bagi semua POLISI EKONOMI tu kat IMF baik tak payahlaa. Kalau setakat USD 3 billion tu, ada China Bank, Islamic Development Bank, Asian Development Bank, macam2 lagi.

Ini info dari IMF web. Tunisia dan Mesir sudah sign dengan IMF untuk USD 3 billion pada awal bulan Jun 2011. Walhal Perdana Menteri baru bagi kedua2 negara belum dilantik lagi termasuklah kerajaan baru masih belum dibentuk. Dan IMF telah tentukan POLISI EKONOMI JANGKA PANJANG untuk kedua-dua negara ini di Deauville Perancis May 2011 tanpa perlu menunggu parlimen Mesir dan Tunisia bersidang.

Hanya USD 3 billion, Mesir dan Tunisia sudah kehilangan POLISI EKONOMI mereka. Kenapa mereka perlu diWAJIBkan ambik IMF? Walhal ada banyak lagi pilihan lain yang mampu bagi loan USD 3 billion, EXIM BANK of China baru sahaja beri USD 43 Billion kepada Cameroon untuk buat DAM dan Janakuasa, dan EXIM BANK OF CHINA tidak pulak mintak menentukan polisi ekonomi Cameroon.


POLISI EKONOMI adalah tunjang kepada semua POLISI2 lain seperti ketenteraan, pembangunan, keagamaan, pertanian dan lain2 untuk rakyat jelata. Sebab POLISI EKONOMILAH yang akan menentukan belanjawan (budget) untuk polisi2 lain.

So untuk apa rakyat Mesir dan Tunisia nak buang lagi duit kerajaan dan masa mereka untuk pilihanraya yang akan menentukan kerajaan baru dan perdana menteri nanti? Kalau mereka lantik pun Perdana Menteri baru mereka, itu hanyalah simbolik, sebab akhirnya dia terpaksa jugak ikut polisi2 ekonomi yang telah ditetapkan IMF. WALHAL MEREKA DAH ADA PUN PERDANA MENTERI BARU iaitu IMF.

Kita dengar banyak tunjuk perasaan sekarang di Arab disebabkan oleh media sosial seperti facebook. Nampak gayanya memang confirmla ada pihak ketiga di belakangnya.

Aku tak kisahlah kalau hendak jatuhkan diktator kejam atau nak lawan terrorist tapi JANGANLAH BOHONG DAN MEMPERBODOHKAN rakyat Mesir, Tunisia dan lain sampai memberontak dan menghancurkan negara mereka sendiri. Lepas tu hantu2 US ni sapu bersih semua harta/komoditi negara tu lebih teruk dari diktator dulu sampai lumpuh hingga terpaksa ambik IMF. Lepas tu hantu2 US ni recycle pulak dengan "puppet" sama jugak yang tak efektif untuk mengetuai negara2 Arab tu.

Sampai hari ni, Mesir, Tunisia belum ada pemimpin yang akan ketuai negara mereka, hantu2 US ni dengan geng2 Soros habis kebas semua ekonomi negara2 tersebut. Libya, Iraq semua tu jangan cakaplaa …

Nilah dia pengajaran kepada rakyat Malaysia, jangan percaya sangat orang2 yang mintak kita buat revolusi jalanan, semua tu ada niat lain.

Tujuan sistem ni untuk lawan terrorist, tapi terrorist depa tak lawan pun, perhangat pak arab, lepaih tu kebas duit diorang sampai lembik, lepas tu push diorang ambik IMF. Mesir, sampai la ni takde PM pengganti lagi, tapi duit Mesir dok kena kebas tiap2 hari tu melalui spekulasi komoditi, bursa. Tak patutlaa pemerintahan Obama buat macam tu. Kata nak bagi freedom kepada negara Arab. Tapi "FINANCIAL" freedom negara tu dia ambik.

George Bush punya kos untuk memporak perandakan 2 negara iaitu Iraq dan Afghanistan ialah USD 3 Trillion. Tapi Obama buat hanya USD 200 juta untuk porak perandakan seluruh tanah Arab!!! Steady je, efficient. Sedih rasanya bila tengok sedare se Islam kena konar tapi nak tergelak pun ada, macamanalaa dengan USD 200 juta je satu benua Arab boleh bergolak. Hahahaha ...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this