Wednesday, 21 December 2011

Perbezaan IMF dengan World Bank
Aku nak tergelak dengan lembu2 PR seperti Rafizi tak sedar yang dokumen yang mereka jaja tu adalah BUKTI UTAMA membongkar penipuan mereka sendiri. Dokumen itu CUKUP JELAS menunjukkan perjanjian antara kerajaan Malaysia dan INTERNATIONAL BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT (IBRD) bukannya IMF. Dan CUKUP JELAS mengatakan Project Appraisal di mana ia berdasarkan project financing.

Dan mereka pun tak tau World Bank ni bukannya Bank pun tapi gabungan 5 organisasi iaitu (IBRD), (IDA),(IFC), (MIGA) dan(ICSID) yang dimiliki oleh 187 negara termasuk Malaysia!!. MANA DIA IMF??!!! Takde pun.

Cukup Jelas dari Website World Bank sendiri mengatakan iaitu World Bank bukan Bank tetapi gabungan 5 organisasi (IBRD), (IDA),(IFC), (MIGA) dan (ICSID).DAN YANG PENTING SEKALI TIADA IMF!! LIHAT DI SINI

Dokumen rasmi ini dari IMF sendiri, cukup jelas membezakan IMF dan World Bank dari segi Tujuan, Saiz dan Struktur, Organisasi dan Entiti, Sumber Pembiayaan, Penerimaan Pembiayaan dan Operasi. LIHAT DI SINI

Dan apa Tun Mahathir kata betuila, dia tak pinjam World Bank dan IMF pun, SEBAB WORLD BANK bukannya BANK pun!!  Tetapi gabungan (IBRD), (IDA),(IFC), (MIGA) dan (ICSID). Dan Kerajaan Malaysia pinjam dengan IBRD sebagai project financing hahaha!!. Nah baca ni, apa sebenarnya World Bank iaitu bukan organisasi banking pun. LIHAT DI SINI

Perbezaan IMF dan World Bank
 
1. World Bank is not even a Bank. Ni dia dari wall World Bank sendiri ;

“We are not a bank in the common sense; we are made up of two unique development institutions owned by 187 member countries: the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and the International Development Association (IDA).

2. World Bank adalah gabungan 2 organisasi iaitu IBRD dan IDA yang dimiliki oleh 187 negara. Daripada 2 organisasi ni pulak di bantu oleh 3 organisasi lain iaitu (IFC), (MIGA) dan(ICSID).

3. Malaysia dok pakai financing IBRD ni semenjak zaman Tunku Abdul Rahman lagi, semenjak kita jadi ahli.

4. So kesimpulannya World Bank ni ada 5 Group bawah mereka yang dimiliki oleh 187 negara.  IMF dalam group World Bank lain. Modus operandi Lain,
Ownership pun lain, Mode of Funding pun lain. Cukup berbeza dengan World Bank yang Tun Mahathir buat deal.

5. Walaupun IMF dan World Bank IBRD duduk dalam satu nama, tetapi mereka cukup berbeza. Walaupun IMF dipunyai oleh 187 negara juga, tetapi pembahagian kuota cukup berbeza dimana ia melebihi negara barat dalam voting power ia sebab ia menggunakan currency SDR. Tidak seperti World Bank IBRD. 

6. IMF lebih kepada untuk selesaikan masalah ekonomi sesuatu negara dan antara syarat pentingnya negara tersebut perlu mengorbankan sempadan atau kawalan ekonomi sesuatu negara. Secara pendek, IMF akan run negara tersebut secara ekonomi untuk masa tertentu.

7. World Bank IBRD pula hanya lebih kepada project financing untuk promote economic development. Bukannya rescue package. Dan ia tidak perlu mengorbankan sempadan atau kawalan ekonomi sesuatu negara.

8. Dan sistem currency untuk pembayaran atau voting power ia cukup berbeza, IMF memakai currency SDR iaitu sistem perkiraan berdasarkan market exchange rate, dimana ia boleh dispekulasikan. Ini penerangan detail SDR. Risiko besar dia jika matawang kita masih diserang maka hutang kita bertambah berdasarkan exchange rate. Inilah salah satu sebabnya Mahathir tolak IMF.

9. World Bank IBRD lak tak pakai SDR ia pakai USD, so kita boleh buat tambatan USD, tanpa masalah dari World Bank IBRD.

10. Ini adalah dokumen rasmi dari IMF yang memberitahu betapa berbezanya IMF dan World Bank.Dan ini turut membuktikan Rafizi telah menipu lebih 27 juta rakyat Malaysia. Ia menunjukkan perbezaan dari segi Tujuan, Saiz dan Struktur, Sumber Pembiayaan, Penerimaan Pembiayaan dan Operasi.

11. Akhir kata dengan Group World Bank mana Tun Mahathir deal pada 1998? Adakah IBRD atau IMF? Dokumen yang kononnya Rafizi kata bahan bukti ada jawapannya iaitu IBRD bukannya IMF hehehe. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this