Wednesday, 11 April 2012

Betulke Hassan Merican dengan PETRONAS Bergaduh???


Saya dok dengar khabar angin macam2 pasal Hassan Merican ni, gaduhlah, kena buang Petronas la, betui ka? Kalau korang ni orang yang pekalah, hubungan Petronas - ConocoPhillips ni memang terlebih rapat semenjak 5 tahun lepas. Seolah2 2 syarikat ni sedang besarkan reserve minyak mereka di 30 negara yang mereka sedang operate. ConocoPhillips banyak kuasai minyak di negara pro US. Petronas lak banyak kuasai di negara anti US. So sekarang ni nampaknya depa dua dok kaw tim rapat ni. Contohnya, di Iraq Petronas dapat sapu 1.8 juta tong / sehari. Di Sarawak / Sabah, ConocoPhillips lak sapu 30%. Amboi, meh kita tengok sapa tukang tenyeh. Abang Hassan kita dok ada dalam ConocoPhillips rupanya...amboi setting nampak. Nampaknya Petronas kita ni ada game ni hehehe. Rujuk sini.Nak tahu cerita sebenar pasal Hassan Merican, baca sudut ekonomi dan industri minyak je, baru tahu cerita sebenar sebab "MONEY TALKS, BULLSHIT WALKS". Bagi aku, blog2 pembangkang ni BULLSHIT je terutamanya mulut LGE. Ok, pada 2003, memang dah ada plan nak jolok Hassan Merican jadi Penasihat Minyak kepada Menteri2 Iraq untuk kepentingan Petronas khususnya. Tiba2, Hassan timbul dalam ConocoPhillips, satu company US yang cukup rapat dengan menteri2 Iraq. Pada masa sama, Petronas hantar 5 pembidaan untuk minyak2 Iraq, dan Petronas sapu 4, gila betul. Tiba2 kat Sarawak, Petronas geng pulak ngan ConocoPhillips. Kalau nak tau sebab apa Hassan timbul dalam Semb Corp, satu sebab ja, South Natuna Sea Block B PSC dan Corridor Block PSC yang land kat Singapore, lepas ni tariklah pipe masuk Semenanjung. Haa, yang Petronas dok buat Pengerang tu untuk apa??? Haa, tengok macamana Petronas setting ... hehehe. Ni map outfall gas dari Sumatera dan Natuna ke Singapura, so tengok sendiri berita ekonomi memang bercanggah dengan khabar angin dari blog2 yang kita dengar termasuklah Malaysiakini.


 

 
Kalau korang rajin, korang bukak je berita ekonomi terutamanya pergerakan minyak, korang akan nampak 6 syarikat ni cukup aktif bergerak sekali semenjak akhir2 ni iaitu Gazprom, Sinopec, Petronas, ConocoPhillips, Shell dan NIOC. Mereka ni banyak kerjasama sesama mereka dan hubungan Petronas - ConocoPhillips dah jadi baik lain macam semenjak akhir2 ni. Tengok2 Abang Hassan ada dalam ConocoPhillips ... hahaha.

Ni orang panggil strategi "pasang kaki". ConocoPhillips ada sesuatu yang Petronas mahu terutama reserve2 di Iraq, Libya, Alaska, Filipina. Dan Petronas adalah salah satu Seven Sisters di mana grup ni menguasai 1/3 minyak dunia dan ConocoPhillips mahu sikit, so diaorang selitla sikit melalui Petronas. So nampak gaya Hassan Merican adalah "kaki" Petronas dalam ConocoPhillips.

Strategi "pasang kaki" ni memang salah satu strategi utama Petronas bermula pada 1990 untuk melebarkan sayap mereka secara global. Antara "kaki" yang Petronas pasang sebelum Hassan Merican ialah Tun Mahathir, Tun Daim, Ananda Krishnan dan Robert Kuok. Diorang ni operate dari luar Petronas, seolah-olah sebagai pelobi. Mana2 Petronas pergi untuk tackle negara luar, kelibat 4 kaki memang tak boleh miss. Tun Mahathir adalah kaki yang tackle negara membangun dan Russia, Tun Daim tackle Afrika dan Eropah Tengah, Ananda Krishnan tackle negara Teluk, Seri Lanka dan India, Robert Kuok tackle negara Indo China dan China. So sekarang Petronas tambah "kaki" baru iaitu Hassan Merican untuk tackle negara2 yang pro US. Kesimpulannya Petronas pukul kelilingla ...  hahaha.

Berlakon bergaduh depan rakyat ni memang dah strategi lama puak2 Hassan Merican, Tun Daim, Tun Mahathir, Ananda, Robert Kuok dan lain2. Saja je nak sembunyi motif tu. Eleh, Tun Daim pun buat strategi sama, letak jawatan, lepas tu kecoh krisis Mahathir - Daim. Rupanya wayang ja, dia rupanya dok support Indon punya pemulihan ekonomi terutama sudut bank, dia dok support Megawati dan Susilo secara rahsia untuk buang pengaruh IMF. Habih kroni2 Anwar kat Indon bungkus dari Amien Rais sampai Gus Dur. Itu pasal tiba2 pada 2010, bekas Menteri Kewangan, Mulyani bagi penghormatan pada Tun Mahathir ... hehe. Rupanya ada motif lain di sebalik wayang Mahathir - Daim. Robert Kuok pun sama, berlakon merajuk duduk Hong Kong, senyap2 jadi tukang setting hubungan strategik Malaysia - China rupanya ... hahaha. So samalah dengan Hassan Merican, saja nak tunjuk kat rakyat macam kena buang dari Petronas, last2 setting rupanya, dok setting minyak2 kat Iraq di area Majnoon Oilfield yer yang ConocoPhillips adA pengaruh cukup kuat ... hehe. Cerdik betullah puak2 ni.

Ok, kita ambik contoh Majnoon Oilfield kat Iraq, itu memang kawasan ConocoPhillips. Sedar2 je Petronas dapat tumpang, bukan sikit besar tu. Majnoon Oilfield tu terletak di selatan Iraq berdekatan Basrah, ia adalah kategori Supergiant Oilfield dengan anggaran reserve 5 billion tong! Lepas tu, tengok sapa director dalam ConocoPhillips tu, hah Abang Hassan rupanya kat dalam tu ... hahaha. Settinglah tu. Wayang je depan rakyat kononnya kerajaan tolak Hassan hahaha. Banyak lagi tau Petronas tengah setting kat Iraq tu.

Dulu reserve kita masih ok, sekarang dah nak habis, boleh tahan sampai 2013. So sekarang memang time nak tebuklah, sementara tunggu foreign reserve kita masuk sini. Production vs Consumption kita hampir 1 : 1 iaitu dalam 577,870 tong / sehari vs 554,000 tong / sehari . So memang dah time kena tebuk. Betuilah Hassan Merican kata pada 2009 tak salah aku, sebelum dia keluar dari Petronas, bahawa minyak yang ada sekarang dah nak habis, so Shamsul Azhar Abbas tebuklah. Memang boss baru ni dok follow Hassanlah, itu je. 

Semua orang tahu nak score minyak kat Iraq, kena kaw tim / tumpang pengaruh dengan syarikat2 minyak dari US seperti ConocoPhillips. Ini senarai bidder yang menang kat Iraq ; Majnoon OilField iaitu reserve 5 billion tong, Petronas-Shell JV menang, portion Petronas dalam tu 2 billion tong, cukup 10 tahun untuk Malaysia. Sekarang, tiba2 Hassan Merican jadi direktor ConocoPhillips. Dan Petronas ada 3 bidding lagi, jeng2. So, Hassan Merican ni blah terus ke, atau blah atas kertas je?? Baca sini.

Memang ada puak2 pembangkang kerja dengan GLC, maknanya kerajaan tak pilih bulu. Sebenarnya puak2 pembangkang dok susun geng2 depa kat HR department, so HR department la dok susun puak2 pembangkang masuk. Takpa orang atasan dah nampak dah, kita semua dah bincang dah pasal isu ni. Pandailah kerajaan susun nanti. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share this